Meghdad kamali moghaddam; Fatemeh Shahmoradi Ghaheh; Majid Tehrani
Abstract
ددر این تحقیق، رنگپذیری پارچه ویسکوز -لایکرا با عصاره ماده رنگزای چای ترش در حضور دندانههای فلزی ...
Read More
ددر این تحقیق، رنگپذیری پارچه ویسکوز -لایکرا با عصاره ماده رنگزای چای ترش در حضور دندانههای فلزی مورد مطالعه قرار گرفته است. به منظور ارزیابی اثر روش رنگرزی بر پارامترهای رنگی نمونه، سه روش پیشدندانه، همزمان و پس دندانه با استفاده از دندانههای سولفات آهن، سولفات مس، سولفات مضاعف پتاسیم آلومینیوم، کلرید روی و سیتریک اسید بررسی شد. ارزیابی قدرت رنگی و پارامترهای رنگی نمونهها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر انعکاسی و ثبات رنگ در برابر شستوشو و نور مطابق با روشهای استاندارد انجام شد. نتایج به دست آمده نشان میدهد پارچه ویسکوز-لایکرای رنگ شده با ماده رنگزای طبیعی چای ترش بدون حضور دندانه از نظر قدرت رنگی و ثبات رنگ، مناسب صنعت نساجی نیست. دندانهدار کردن الیاف با دندانههای فلزی مختلف و استفاده از روشهای رنگرزی متفاوت میتواند قدرت رنگی و ثبات رنگ در برابر شستوشو و نور را تا حد زیادی افزایش دهد و ثبات رنگ عالی در برابر شستوشو (درجه 5) و ثبات رنگ خیلی-خوب (درجه 5 تا 6) در برابر نور ایجاد کند. مقایسه نمونههای رنگ شده نشان میدهد که تغییر نوع دندانه در روش رنگرزی همزمان اثر بیشتری روی خواص رنگی نمونهها در مقایسه با روشهای رنگرزی پیشدندانه و پسدندانه دارد.
واژگان کلیدی: پارچه ویسکوز-لایکرا، رنگزای طبیعی، چای ترش، دندانه فلزی، خواص رنگی